Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Τατσοεκδρομές και πάλιν

O Τατσοσίφουνας χτες έκαμε ακόμα μία πετυχημένη τατσοεκδρομή με την αδερφή τη μαννοροκόλα που έχει μια τάση σε όλα τα αθκιασερά και φλου πράγματα...όπως οι βόλτες, η ζωγραφική, το καθησιό, ο ύπνος, οι φωτογραφίες, τα χαλαμάντουρα...(ιδιαίτερα αγαπητά και σ'εμένα τα τελευταία).
 Ερχόμενες για Λευκωσία από Πάφο βεβαίως, ακολουθήσαμε τον παλαιό δρόμο Πάφου - Λεμεσού, δηλαδή από τις Βρετανικές Βάσεις.
Επισκευτήκαμε αρχικά το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Σύμβουλα, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες
εκεί υπήρξε μοναστήρι και οι μοναχοί που ήταν εκεί σφαγιάστηκαν από πειρατές πιθανόν.Οι πειρατές λήστεψαν όλα τα αντικείμενα αξίας της Μονής και τα μετέφεραν στο καράβι τους, το οποίο βυθίστηκε αργότερα και η εικόνα του Αγ. Γεωργίου ξεβράστηκε σε μιά σπηλιά κοντά στην παραλία.
Τα οστά των μοναχών βρέθηκαν και βρίσκονται στο εκκλησάκι καθώς επίσης και η εικόνα του Αγίου.
Συνεχίζοντας το δρόμο μας πήγαμε στο Κούριο (Κουρείο κατά την αρφή μου τη μαννοροκόλα)
Το Κούριο καταστράφηκε όπως λένε κάποιοι από θεομηνία, άλλοι από τσουνάμι και η πιο επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι καταστράφηκε κατά το μεγαλύτερο σεισμό της ιστορίας στη Μεσόγειο στις 23 Ιουλίου 365 μ.Χ.Ο σεισμός αυτός επηρεάσε την Κρήτη, την Αλεξάνδρεια, την Κύπρο και γενικά τις Μεσογειακές περιοχές.Αποτέλεσμα του σεισμού ήταν τεράστια παλλιροϊκα κύμματα που έπληξαν τις παραλιακές πόλεις.

Κι έπειτα κάτω απ' το λόφο του Κουρίου είναι ο Αγιος Ερμογένης. Για την ιστορία να πούμε ότι ο Άγιος αυτός μαρτύρησε στη Σάμο και το λείψανο του το έριξαν στη θάλασσα  κι αυτό έφτασε στη Κύπρο. Οι χριστιανοί που το παρέλαβαν στην Κύπρο έκτισαν ναό προς τιμήν του περίπου τον 13ο αιώνα.
Ε μετά βγήκαμε στον αυτοκινητόδρομο.
Φτάνοντας Λευκωσία τελευταία στιΜή, αποφάσισα να επισκευτούμε και τον Άγιο Σωζόμενο.Μια περιοχή κοντά στην Ποταμιά, όπου θυμίζει όαση στην έρημο.Με φοίνικες, χώματα παράξενα, βουνά παράξενα, πετρώματα ασυνήθιστα για Κύπρο. Βρίσκεται στα όρια της νεκρής ζώνης.
Υπήρξε τουρκοκυπριακό χωριό και εγκαταλήφθηκε κατά τις δικοινοτικές συγκρούσεις το 1964.
Εκεί βρίσκεται το σπήλαιο όπου ασκήτεψε ο Άγιος Σωζόμενος και στο οποίο υπάρχουν τοιχογραφιες και λαξευμένος τάφος.



7 σχόλια:

  1. Πολλά ωραίοι τόποι ρε Τάτσα! Δίχνεις μου τόπους που εν είχα ιδεά ότι υπήρχαν στην Κύπρο. Το Κούρειο και ΄γω Κούρειο το ξέρω α!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τούτες οι εκδρομές εκκλησιαστικού χαρακτήρα θυμίζουν μου τις ιδανικές για τη μάνα μου εκδρομές...
    Πάντως εν ωραία που γυρίζετε ποδά ποτζεί, παρά το κρύο, μπράβο σας!
    (τι μαλάκες που παν τζιαι γράφουν πάνω στις κολώνες...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έννε θρησκευτικού χαρακτήρα. Εν για την ηλικία των κτισμάτων περισσότερο.Ότι νεο μάθουμε εν επιπλέον.
      Γηράσκω αεί διδασκόμενος κλπ
      (όντως για μαλάκες πρόκειτε όταν γράφουν όπου φτάσουν)

      Διαγραφή
  3. ΚΟΥΡΕΙΟ ΑΑΑΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑ

    υ.γ. το "μαννοροκόλα" εν για τη γρούτα; κόρη την οsshιάν σας είδετε την πρόσφατα στον καθρέφτην; εν τζι είσαστεν 50 χρονών πιον! ήταν τζιαιρός τζι επέρασεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ζηλεύκω! η παρέα μου τον τελευταίο καιρό έκοψε τες εκδρομές:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Rania μου τζαι μόνη μου πάω εν με χαλά. Για να επιβιώσουμε πρέπει να κάμνουμε οτιδήποτε μας φτιάχνει τη διάθεση κάθε τόσο για να σώνουμε, αλλιως θα νιώθουμε συνεχώς πνιγμένοι

      Διαγραφή

Tatsokounoushmas