Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Για βιβλιοφάγους

Λοιπόν όπως είπα τελευταίως, θα παραθέτω τις εντυπώσεις μου για τα βιβλια που διαβάζω, διότι για κάποιους ίσως φανούν χρήσιμες. Με τον ίδιο τρόπο αναζητώ κι εγώ τα βιβλία που αγοράζω, αναζητώντας κριτικές και εντυπώσεις από αναγνώστες.
Πήρα τελευταία το  "Ο Λύκος της Μοναξιάς" της Χρυσηίδας Δημουλίδου που ήταν ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Ομολογώ πως ανακάλυψα νωρίς τον δολοφόνο. Εντούτοις είναι ενα καλογραμμένο βιβλίο με ωραίες περιγραφές κι έντονα συναισθήματα. Σε γενικές γραμμές μια δολοφονία νεαρής γυναίκας στην Ελλάδα γίνεται η αιτία να συσχετιστεί η δολοφονία με μια άλλη που έγινε στο παρελθόν  στην Γερμανία.  Μια εκκολαπτόμενη δαιμόνια υπαστυνόμονος βρίσκει το τρόπο να συσχετίσει τες δυο δολοφονίες  από μια μικρή λεπτομέρεια και σιγά σιγά να φτάσει στο δολοφόνο, κινδυνεύοντας ακόμα και η ίδια.
Μετά από αυτό το βιβλίο πήρα αυτό της Μεταξίας Κράλλη "Μια φορά κι ένα καλοκαίρι". Μετά από τον ξαφνικό θάνατο του αδελφού και την νύφης της , μια νεαρή αρχαιολόγος με λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό, αναγκάζεται να επιστρέψει στην Ελλάδα για να αναλάβει την φροντίδα των παιδιών του αδικοχαμένου ζεύγους. Συναντά εκεί τον εφηβικό της έρωτα που ήταν η αιτία να καταφύγει στο εξωτερικό με την υπόσχεση να μην ξαναπατήσει στην Ελλάδα.
Το βιβλίο κινείται στα νήματα του έρωτα, του χιουμορ και γενικά υπάρχει μεγάλη γκάμα συναισθημάτων. Είναι καλογραμμένο ...και ευχάριστο.
Και μετά ..."Στα χρόνια της ομίχλης" του Νικου Γουλια. Ένα ωραίο ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη Χίο και Σύρο. Η καταστροφή της Χίου το 1822 οδήγησε τον Ισίδωρο και τις αδελφές του στη Σύρο οι οποίοι διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν εκεί από ένα δαιμόνιο καραβοκύρη. Εκεί τα μεγάλωσε μια καθολική μοναχή με τη βοήθεια πάντα του Ψαριανού καραβοκύρη που τους έφερε στο νησί. Με την επιστροφή τους στη Χίο χρόνια αργότερα προσπαθούν να φτιάξουν τη ζωή τους με ότι απέμεινε όρθιο. Ο Ισίδωρος με το καράβι του όργωνε τις θάλασσες παίρνοντας μαζί του το Νικόλα, το γιο της αδελφής του. Χρόνια αργότερα ο Νικόλας ερωτεύεται παράφορα μια Συριανή οπτασία η οποία έμμελλε να 'ναι το φάντασμα της ζωής του.
Ένα ωραιότατο ιστορικό ταξίδι στα ταραγμένα χρονια του 19ου αι. με ζωηρές περιγραφές και χρώματα, μυρωδιες και θάλασσα..

Μην παραλείψετε βεβαίως οι βιβλιόφιλοι ιστορικών μυθιστορημάτων να πάρετε όπως είπα και σε παλαιότερη ανάρτησή μου το βιβλίο "Αγιοι Δαίμονες" του Καλπούζου....Μαγικό! 

5 σχόλια:

  1. καμιά ξένη λογοτεχνία έχει το μενού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάνα, εμένα μου άρεσε πολύ η τριλογία της Τζενιφερ Ντονελι το τριανταφυλάκι.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητή μου εν είμαι ρατσίστρια απλά θεωρώ ότι έχουμε τόσο καλούς συγγραφεις έλληνες γιατί να τους σνομπάρω!
      Τραβά με η ελληνική ιστορία γενικά ...

      Διαγραφή
  2. Απο αυτά διάβασα το πρώτο. Ωραίο. Και το προηγούμενο αστυνομικό της ήταν ωραίο, το φιλί του δράκου. Άλλα της δεν διαβασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. της Μεταξίας Κράλλη εννοείς? ήταν το πρώτο της βιβλίο τουτο. Και αν δεν κάμνω λαθος θα κυκλοφορήσει τώρα και 2ο

      Διαγραφή

Tatsokounoushmas